Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
Strucelka makowa
Strucelka makowa Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 28.11.2011

Składniki: trzy duże garście mąki, pół kostki masła 3 żółtka, niecała szklanki mleka, 4 łyżki cukru waniliowego, sól. na masę makową; dwie szklanki maku, niecała szklanka cukru, 2 żółtka, dwie łyżki masła, wanilia , zapach migdałowy , dużo różnych bakalii, na zaczyn duża kulka jak orzech włoski drożdży łyżka mąki, łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka.

Wykonanie: przygotować zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę wsypać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mleko, ubite na kogel-mogel jajka, wanilię, sól, wyrabiać, pod koniec wyrabiania dodać stopione masło, ponownie wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. Tymczasem mak zalać wrzątkiem gotować ok. godziny mieszać często, przepuścić przez maszynkę /3 razy/, dodać bakalie masło utarte z cukrem i żółtkami i resztę przypraw., można dodać kilka łyżek miodu. Ciasto drożdżowe posmarować roztopionym masłem wtedy da się łatwo rozwałkować, posmarować białkiem nałożyć farsz makowy zwijać roladę w sprytny sposób aby farsz nie wyszedł. układać w wąskiej foremce zlepieniem na dole smarować białkiem lub masłem postawić do wyrośnięcia, piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Dekorować lukrem posypywać kandyzowaną dynią, marchewką , orzechami.
 






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej