Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
Bułeczki kaszubskie
Bułeczki kaszubskie Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 28.11.2011

  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • nieco mąki krupczatki
  • 2-3 jajka (zależy od wielkości)
  • 6-8 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3-7 łyżek cukru (więcej cukru jeśli bułki mają być słodkie)
  • szczypta soli
  • do posmarowania: roztrzepane jajko lub masło albo olej
  • do posypania: cukier kryształ do bułek słodkich gruba sól do słonych
 
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki tortowej. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Rozpuść i przestudź masło. Do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę tortową, dodaj sól, resztę cukru i jajka (powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieć, dosypując tylko tyle mąki krupczatki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 4-6 łyżek). Wlej ciepłe masło i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieć, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj jajkiem lub tłuszczem, posyp cukrem albo solą. Ponownie pozostaw na 15 minut do podrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C (nie włączaj termoobiegu) i piecz, aż bułki zrobią się rumiane.





„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej