Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
PĄCZKI DOMOWE
PĄCZKI DOMOWE Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 07.04.2011

Składniki:
1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 7 żółtek i 1 całe jajko, 1 l oleju, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mleka, ¾ kostki masła, 1 kieliszek spirytusu, cukier puder, konfitura lub dżem na nadzienie, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Rozczyn przygotowujemy z połowy szklanki ciepłego mleka, drożdży i łyżki mąki i cukru.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z całym jajkiem i resztą cukru. W trakcie ucierania wlewamy resztę ciepłego mleka i całość ubijamy. Wlewamy do tego rozczyn, wsypujemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto, dodając rozpuszczone i przestudzone masło i kieliszek spirytusu(by ciasto nie nasiąkło podczas smażenia olejem).Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem- z ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, nakładamy na środek konfiturę lub dżem i ponownie formujemy kulkę, tak by nadzienie było w środku i nie wypłynęło podczas smażenia.
Pączki smażymy na gorącym, głębokim oleju aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Do oleju
można dodać odrobinę spirytusu-wówczas się nie pieni.
Przed podaniem posypujemy pączki cukrem pudrem.
 






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej