Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
TORT Z FASOLI
TORT Z FASOLI Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 07.04.2011

Składniki:
½ szklanki cukru, 20 dag fasoli "Jasiek"
, 3 jajka, 2 dag migdałów, 5 dag bułki tartej, 20 dag dżemu o kwaskowym smaku
Lukier:
½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki wody, Kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
Fasolę gotujemy na pół twardo, obieramy ze skórki i przecieramy przez niezbyt gęste sito.
Migdały parzymy, obieramy ze skórki i mielimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i mieszamy z fasolą i migdałami. Delikatnie łączymy z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w średnio gorącym piekarniku ok. 40 min.
Lukier ucieramy z wody i cukru na jednolitą, gęstą masę, dodając do smaku rum.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy je w krążki i przekładamy dżemem. Na wierzch wlewamy lukier






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej