Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
KASZA MANNA NA GĘSTO
KASZA MANNA NA GĘSTO Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 07.04.2011

Składniki:
1 l mleka, 1 szkl. kaszy manny, 2 żółtka i piana z białek, kilka łyżek cukru, jagody albo maliny w syropie lub w kompocie, szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do gotującego mleka z cukrem i szczyptą soli wsypujemy kaszę i ciągle mieszając doprowadzamy do gęstości. Możemy dodać również ok. 1-2 łyżki masła i cukier waniliowy (wg smaku).
Żółtka wbijamy do lekko przestudzonej kaszy (ważne, by się nie ścięły) i dodajemy pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy (tak, by piana nie opadła).
Gryz wlewamy do salaterek i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy z malinami lub jagodami, lub sokiem z tych owoców.
Przy przygotowaniu grysu można użyć 4-5 jajek- dzięki temu potrawa będzie miała intensywniejszy, żółty kolor i będzie bardziej puszysta.






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej