Poniedziałek, 28 września, imieniny Damian, Mirabela, Wincenty Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
LEGUMINA CYTRYNOWA
LEGUMINA CYTRYNOWA Dodaj obiekt/ogłoszenie
A A A
Dodano: 07.04.2011

Skłądniki:
4 jajka, 12 dag cukru (5 łyżek), 1 cytryna (skórka i sok), 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do przygotowywania leguminy jajka należy zawsze sparzyć (uwaga na salmonellę)!
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru.
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Białka ubijamy z resztą cukru.
Do żółtek dodajemy ubite białka oraz sok i skórkę z cytryny. Potem wlewamy powoli, cienkim strumieniem, żelatynę, wciąż ubijając masę.
Gotowy krem rozlewamy do salaterek i odstawiamy do stężenia.
Legumina może być także czekoladowa lub karmelowa. Odpowiednio cytrynę zastępuje w przepisie kakao (2 łyżeczki wsypujemy do masy jajeczno-cukrowej przy jej wyrabianiu) lub karmel.






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej