Poniedziałek, 10 sierpnia, imieniny Bianka, Borys, Wawrzyniec Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
Kozi Gród gęsiną smakuje.
Kozi Gród gęsiną smakuje.
A A A
Dodano: 10.11.2011

Już po raz trzeci 11 listopada rusza akcja „Czas na gęsinę”, czyli sezon gęsinowy w najlepszych restauracjach w całym kraju. Akcja „Czas na Gęsinę” to przedsięwzięcie, które ma na celu rozpopularyzowanie gęsi w menu polskich restauracji. Od 11 listopada w ponad 100 lokalach w Polsce, w tym w restauracji Hotelu Kozi Gród na Kaszubach, będzie obowiązywało gęsinowe menu.  Szef Kuchni Koziego Grodu, Przemysław Formela, na czas od 11 do 30 listopada przygotował 11 autorskich dań z gęsiną, które będą dostępne w menu.

„Mięso z gęsi posiada nie tylko niezrównane walory smakowe dzięki swej soczystości i kruchości, lecz ma również wyjątkowe właściwości zdrowotne” – mówi znawca tematu gęsiny Przemysław Formela Szef Kuchni w Hotelu Kozi Gród. Gęsina wybornie smakuje w każdej postaci, ale szczególnie wspaniale komponuje się z żółtą brukwią w tradycyjnym daniu kaszubskim o nazwie zupa z żôłtich wrëków. Wykonana jest  z kawałków brukwi, mięsa, marchwi oraz ziemniaków i podaje się ją jako jednogarnkowe danie główne. Tego dania oczywiście będzie można spróbować w Kozim Grodzie.

Serdecznie zapraszamy do Restaracji Hotelu Kozi Gród na degustację potraw z gęsi, arystokracji wśród drobiu, która z pewnością zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Restauracja Koziego Grodu dostępna jest dla Gości hotelowych, jak również Gości nie korzystających z noclegu, i zaprasza codziennie w godzinach 13:00 – 22:00. Wyjątkową okazją do spróbowania potraw z gęsi będzie Gęsinowy Festyn Kulinarny, który odbędzie się w Kozim Grodzie w pitek 11 listopada oraz w niedzielę 13 listopada w godzinach 13:00 – 17:00. W tych dniach, Szef Kuchni będzie raczył podniebienia swoich Gości zupełnie nowymi przysmakami przyrządzonymi z soczystego i kruchego mięsa gęsi. Wśród tych potraw Goście znajdą między innymi: pasztet z gęsi z pistacjami podany z sosem z żurawiny,  żur na wywarze z gęsi i zakwasie z kawałkami podrobów, pieczony filet z gęsi z sosem z suszonych podgrzybków z dodatkiem purre z brukwi i soczewicy, kawałki gęsi duszone w kiszonej kapuście z żurawiną, serwowane z gotowanymi ziemniakami i inne potrawy.

 






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej