Niedziela, 19 listopada, imieniny Elżbieta, Faustyna, Paweł Bądź na bieżąco DODAJ DO ULUBIONYCH SKONTAKTUJ SIĘ
Z NAMI
RADIO FACEBOOK
TROPEM SRELA
GRA
Truskawki kaszubskie smakiem Światowych Wystawy EXPO 2015 w Mediolanie
Truskawki kaszubskie smakiem Światowych Wystawy EXPO 2015 w Mediolanie
A A A
1,5 tony truskawek przywiezionych do Włoch z chmieleńskich i kartuskich pół rozdali Kaszubi na Światowej Wystawie EXPO w Mediolanie. Gości odwiedzających polskie stoisko zachwycał słodki smak i aromat naszych truskawek.
Dodano: 07.07.2015

EXPO to największa i najbardziej prestiżowa impreza biznesowa na świecie, która ma za sobą już ponad 250 lat tradycji. Pierwsza Wystawa Światowa, prezentująca dorobek kulturalny, naukowy i techniczny krajów i narodów świata, odbyła się w 1751 roku w Londynie. W tym roku EXPO odbywa się we włoskim Mediolanie, a uczestniczy w nim 147 państw. Organizatorzy spodziewają się, że wystawę odwiedzi nawet 20 milionów osób.
Kolejne EXPO odbędzie w Kazachstanie. 

Truskawki znalazły się na targach dzięki zaproszeniu Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi. Akcję przeprowadziło  Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek, którego przedstawiciele w strojach kaszubskich rozdawali truskawki w porcjach degustacyjnych z etykietką informującą o produkcie i miejscu jego pochodzenia.  Włochy, obok Francji, są krajem o największej liczbie certyfikowanych produktów regionalnych, a znak jaki posiada kaszebsko malena – Chronione Oznaczenie Geograficzne, jest wśród włoskich konsumentów bardzo rozpoznawalny.

Promocja naszych truskawek miała miejsce również podczas konferencji pt. "Negocjacje bilateralne i wielostronne Unii Europejskiej a przyszłość gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej - perspektywy i zagrożenia" w której wzięli udział Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pekka Pesonen, sekretarz generalny Komitetu Copa-Cogeca (Rolniczych Organizacji Zawodowych oraz Spółdzielni Rolniczych Unii Europejskiej), Roberto Moncalvo, prezes Związku Rolników Włoskich Coldiretti, profesor Felice Adinolfii z Uniwersytetu w Bolonii oraz przedstawiciele organizacji rolniczych obu krajów. W panelach dyskusyjnych wzięli udział również: doktor Mirosław Drygas, dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN; Andrzej Hałasiewicz - radca ministra, reprezentujący Stałe Przedstawicielstwo RP przy FAO, Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Magdalena Miśkiewicz z Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Uczestnicy konferencji również degustowali truskawki kaszubskie i wyrażali się z uznaniem o ich walorach.

Była to kolejna udana truskawkowa promocja Kaszub (po Strasburgu i Brukseli). Wszędzie zauważają wysoką jakość naszych owoców.

Tegoroczny sezon pod względem ceny truskawek w skupach nie jest dobry dla rolników. Antidotum na niskie ceny, dyktowane w skupach przez pośredników i przetwórnie, jest zorganizowanie się producentów i rozpoczęcie wspólnej działalności w przetwórstwie truskawek.  Kolejnym krokiem powinna być wspólna sprzedaż truskawek na rynki zagraniczne. To jednak wymaga kooperacji co najmniej kilku plantatorów, wiąże się z podjęciem ryzyka i  z zainwestowaniem. Nie mniej jednak jest to kierunek rozwoju „truskawkarstwa” na Kaszubach.






„Projekty finansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007 – 2013”

więcej